Zakelijke Klanten
In het Burgerlijk Wetboek staan een aantal bepalingen over verjaring. De hoofdregel is een verjaringstermijn van 20 jaar. Je kunt daarna niet meer naar de rechter stappen om betaling te eisen.
De wet kent, zoals wel vaker, uitzonderingen op deze regel. Bij zakelijke klanten bijvoorbeeld, verjaart een factuur of vordering 5 jaar nadat hij opeisbaar is geworden, ofwel: na de betalingstermijn.
Consumenten
Bij consumentenkoop – een koopovereenkomst tussen een verkoper en een particuliere koper – ligt het anders. Er wordt namelijk verschil gemaakt tussen de aanschaf van producten en de aanschaf van diensten.
- De verjaringstermijn is 2 jaar bij producten. Het gaat hierbij om consumptiegoederen, zoals levensmiddelen en wasmachines, maar ook gas en elektra.
- De verjaringstermijn is 5 jaar bij diensten. Denk aan een reis boeken, een verzekering afsluiten, een lening aangaan, tandarts/huisartsbezoek.
Laat het niet zo ver komen!
Dat een factuur pas na 2 of 5 jaar verjaart, betekent absoluut niet dat u het ook zo ver moet laten komen. Hoe eerder u actie onderneemt, hoe groter de kans op betaling. Komt u er zelf niet uit, of lukt het uw huidige incassobureau niet om de vordering te incasseren?
Dien uw vordering nu in, dan gaan wij voor u aan de slag!